Coach-Ray | Voor Elke Leeftijd | Voor Elke Situatie

       | Coach-Ray  ©2021 | KvK.15726365 |HSP (Highly Sensitive Person)


HSP, of Hoog Sensitief Persoon, is een term vertaald uit de psychologie die in 1996 werd geïntroduceerd door de Amerikaanse psychologe dr. Elaine N. Aron en staat voor Highly Sensitive Person, oftewel 'zeer gevoelig persoon'.  Vaak wordt hoogsensitiviteit verkeerd geïnterpreteerd en als een stoornis gezien, terwijl het een normaal verschijnsel is. Hooggevoelig zijn is een staat van zijn, een eigenschap.

Hieronder vind je een klein aantal gewoonten van een HSP. Herken je jezelf al in één of meer van deze punten?

•         Hoogsensitieve mensen hebben diepere gevoelens.

•         Hoogsensitieve mensen reageren sneller uit emotie.

•         Hoogsensitieve mensen  horen vaak, “Neem de dingen toch niet zo persoonlijk” en “Waarom 

           ben je zo gevoelig?”

•         Hoogsensitieve mensen kunnen vaak slecht tegen onrecht.

•         HSP’s kunnen vreselijk overstuur raken van een ‘verkeerde’ beslissing.

•         Hoogsensitieve mensen hebben een uiterst goed oog voor detail.

•         Hoogsensitieve mensen zijn vatbaarder voor angst of depressie (als ze veel

           negatieve ervaringen hebben gehad).

•         Irritante geluidjes zijn waarschijnlijk aanzienlijk vervelender voor een HSP.

•         Hoogsensitieve mensen huilen sneller.

•         Hoogsensitieve mensen hebben bovengemiddelde manieren.

•         De gevolgen van kritiek komen een stuk sterker binnen bij Hoogsensitieve mensen.

 

En zo zijn er nog veel eigenschappen op te sommen. Hooggevoeligheid is het versterkt opnemen van prikkels. Prikkels kunnen voortkomen uit bijvoorbeeld geluid, licht, geur, eten, drinken, temperatuur, schoeisel, kleding, emoties, gesprekken, informatie uit een boek/tijschrift, e.a.

Sommige mensen zijn bijvoorbeeld bekaf na een middagje shoppen, op verjaardagsvisite gaan, een dag werken of na een avondje uitgaan. Dit kan komen doordat je dan overprikkeld bent.

Loslaten wat zwaarte geeft:

Niet alleen voor een HSP is het erg belangrijk om los te kunnen laten wat zwaarte geeft. Ook om trauma te voorkomen of het kunnen behandelen van een trauma, is los kunnen laten van groot belang. Als jij er klaar voor bent om jouw zwaartes lichter te maken, denk hierbij aan stress in relatie, werk, familie, gezondheid, financiën, etc., kan ik jou helpen deze zwaartes te verlichten. De methodieken die ik toepas, waaronder de zeer effectieve methodiek ‘De ervaringsjas’ , zijn praktisch en effectieve manieren om jou bewust te maken in welke gebieden er in jouw leven jouw zwaarste lasten liggen. Immers zodra je wee waar jouw zwaarte het meeste weegt, kunnen we meteen aan de slag om dit te verlichten. 

HSP/HSS test.

ca. 30% is naast een HSP ook een HSS (High Sensation Seeker). 

ca. 70% is naast HSP ook een rustzoeker. 

Wil je weten of je een HSP en of een HSS bent? Mail me dan voor een afspraak om door middel van een test hierop antwoord te krijgen.

HSP m/v.

Wat ik wil aangeven met 'HSP m/v' is dat er wel degelijk verschillen zijn tussen het coachen van een vrouwelijk HSP en een mannelijk HSP. Het grootste verschil zit hem in de taboe rondom dit onderwerp. Ik vind het mooi dat er steeds meer vrouwen zijn die vragen durven te stellen en begeleiding zoeken rondom hun zijn als een HSP. Steeds meer vrouwen stellen zich open om zich hier in te ontwikkelen. Echter, bij de mannen is het helaas nog een heel ander verhaal. Veel mannen vinden het moeilijk om over dit onderwerp te praten en zich hiervoor open te stellen, zeker omdat het vaak erg dicht bij kerngevoelens komt.

HSP v: Hierin begeleid ik vrouwen met bewezen technieken en komen we steeds dichter bij wat het betekent voor jou als persoon om een HSP te zijn. We gaan actief aan de slag om dit positief te kunnen gaan beleven en te kunnen onderhouden. Een HSP zijn heeft namelijk heel veel voordelen en we kunnen hierin op zoek gaan wat het prettigst is voor jou om zo duurzaam het maximale welzijn gevoel er uit te halen.

HSP m: Hierin begeleid ik mannen op een 'echte mannen' manier. Want een HSP zijn als man heeft genoeg voordelen om er volop van te kunnen en te mogen genieten. Want échte mannen durven alles uit het leven te halen, daar hoort je fijn voelen als een HSP ook bij! Vraag me gerust naar de ontelbare mogelijkheden. Want naast dat ik een speciaal programma aan het ontwikkelen ben voor mannen waarin leuke fysieke uitdagingen in de frisse lucht een hoofdrol zullen gaan spelen, kan ik je nu ook al ruimschoots helpen door bewezen technieken en (persoonlijke)ervaringen. Dit alles om je (nóg)prettiger te kunnen gaan voelen bij het zijn van een échte HSP man.

Overige Informatie.

Puur Coach-Team in Nederland en België:

Het Puur Coach-Team is een team wat bestaat uit professionals waarbij ieder zijn eigen expertises heeft op gebied van coaching en hulpverlening. Ik maak deel uit van dit team. Hetgeen wat ons bindt binnen dit team is dat we allemaal de licentie hebben om gebruik te kunnen en te mogen maken van de methodieken die omschreven staan in het boek Puur, hooggevoelig en het boek Puur, lichter leven van de auteur Jolijn Hendriks. Wij worden aanbevolen door de auteur zelf en we komen een aantal keer per jaar bij elkaar om ervaringen en ideeën uit te wisselen en om bij te scholen. Woon je buiten Zeeland en wil je weten wie er bij jou in de buurt aanbevolen wordt? Kijk dan eens op de website van het puur-coach team.

 

  "Voelen is een uitdaging voor de moderne mens. Ons leven wordt beheerst door snelheid en efficiëntie. Om rust te vinden en om in contact te komen met ons gevoel, hebben we een plek nodig waar we los zijn van het teveel aan prikkels en de ruimte hebben te luisteren naar ons gevoel.”

 

Bron, boek: 'Puur hooggevoelig'

Auteur: Jolijn Hendriks 

 
E-mailen
Info