Voor alle leeftijden,

voor elke unieke situatie.

Traumaverwerking

 

Omdat ik erg geïnteresseerd ben in het welzijn van de oprechte mens ben ik me gaan verdiepen in het ontstaan van trauma's en het verwerken hier van.

Met de eerste-keuze behandelmethode EMDR kan ik voor volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar hulp bieden bij trauma's.  EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, en is een effectief bewezen behandelmethode om nare ervaringen te verwerken.

 

In het leven van een mens kunnen bepaalde gebeurtenissen voorkomen die zodanig ingrijpend zijn dat deze moeilijk of niet te verwerken zijn. De meeste mensen gaan goed met het verwerkingsproces om, maar dat lukt niet bij iedereen. Dit met klachten tot gevolg welke je dagelijkse leven in de weg gaan zitten. Het beïnvloed je functioneren in gezin, in een relatie, op het werk of in de maatschappij op een negatieve manier. Nachtmerries en angstige beelden (flashbacks) van deze schokkende gebeurtenis(sen) blijven terugkomen. Ook kun je te maken krijgen met een vorm van posttraumatische stress-stoornis (PTSS), wat gepaard gaat met schrik- en vermijdingsreacties. Dit zijn allemaal klachten die ontstaan uit de vele nare herinneringen en/of gebeurtenissen, waarbij het eraan denken nog steeds een bepaalde emotionele reactie naar boven haalt.

 

Werken met het EMDR Protocol.

Werken met het EMDR protocol werkt veelal erg snel, al na enige sessies worden er resultaten bereikt waardoor het vaak gezien wordt als een zeer intensieve therapie. Het is echter geen therapie waarbij verleden of ervaringen opgehaald blijven worden op een heftige manier. Het is een zachtaardige manier om je hersenen op gang te helpen om het stukje nare verleden uit je systeem te krijgen. 

 

Aanvullende informatie.

Klachten die bij traumatische ervaringen kunnen optreden:

·         nachtmerries en angstige dromen over het trauma

·         herbelevingen (telkens opnieuw beleven)

·         overdreven waakzaamheid

·         gevoelens van vervreemding

·         emotionele vervlakking

·         vermijding van situaties die herinneren aan het trauma.

 

Daarnaast kunnen er door traumatische ervaringen de volgende klachten zich (gaan) ontwikkelen :

·         slaapstoornissen

·         (faal)angsten, schuldgevoelens, machteloosheid

·         moeite met concentreren

·         overdreven schrikreacties of paniekaanvallen

·         agressie-uitbarstingen of uiterst geremde boosheid

·         stemmingswisselingen, waaronder depressie

·         lichamelijke klachten

·         zeer laag zelfbeeld

·         angsten dat eventuele kinderen misbruikt zullen worden

·         overbezorgdheid ten aanzien van de kinderen

·         zelfbeschadiging (automutilatie)

·         verdoven door middel van drank of drugs.

Trauma's kunnen gaan om opzichzelfstaande gebeurtenissen zoals een auto-ongeluk, overval, angsten, natuurramp of verkrachting.
In andere gevallen gaat het om opeenvolgende traumatische ervaringen, zoals seksueel misbruik, fysiek geweld, geestelijke mishandeling of traumatische oorlogservaringen.

Als deze klachten zich langer dan een maand voordoen, kan er al sprake zijn van een Post Traumatische Stressstoornis (PTSS).

 

Tijdens één van mijn opleidingen hoorde ik een docente zeggen 'Als een indruk niet juist uitgedrukt is dan geef je die indruk door naar een volgende situatie.' Ikzelf zou het niet anders weten te omschrijven. Een opmerking, een situatie, een gebeurtenis of een (herhaaldelijke) ervaring met iets of iemand kan er al voor hebben gezorgd dat je in het nu en of in de toekomst je anders gedraagt dan dat je werkelijk zou willen, dan hoe je werkelijk bent. Er is een stukje geluk wat ontbreekt maar je kunt, spreekwoordelijk, de vinger er niet op leggen waar dit stukje vandaan moet komen of waar het is achtergebleven. Er is een stukje rust wat maar niet te vinden is. Heel veel piekeren is je niet vreemd, er is bepaald herhaaldelijk gedrag en of er zijn vervelende situaties waarin je elke keer maar weer terecht komt.

                                  

Er is misschien wel een zeer slechte ervaring geweest wat jou letterlijk en of figuurlijk heeft geraakt. Er is inbreuk geweest op het lichaam of op je mentale gesteldheid op wat voor manier dan ook. Heb je ooit erkenning hierin gevoeld? Er kan ook bij jou een indruk zijn geweest die nog nooit naar behoren is uitgedrukt.

 


Loslaten wat zwaarte geeft:

Niet alleen voor een HSP is het erg belangrijk om los te kunnen laten wat zwaarte geeft. Ook om trauma te voorkomen of het kunnen behandelen van een trauma is los kunnen laten van groot belang. Als jij er klaar voor bent om jouw zwaartes lichter te maken, denk hierbij aan stress in relatie, werk, familie, gezondheid, financiën, etc., kan ik dankzij mijn licentie, van de auteur van (o.a.) het boek PUUR lichter leven, jou helpen deze zwaarte te verlichten. De methodieken die ik toepas, waaronder de zeer effectieve methodiek 'De ervaringsjas'zijn praktisch en effectieve manieren om jou bewust te maken in welke gebieden er in jouw leven jouw zwaarste lasten liggen. Immers zodra je weet waar jouw zwaarte het meeste weegt kunnen we meteen aan de slag om dit te verlichten.  


Je staat er echt niet alleen voor. Neem contact met me op en vraag naar de mogelijkheden. 

E-mail
Info